Európai Uniós abroncscímke

2012 novemberétől minden személy- és kishaszongépjármű-gumiabroncsot egységes címkével látnak el Európában. Az ezzel kapcsolatos rendelet három fontos kritérium feltüntetését írja elő, melynek célja, hogy a vásárlók információhoz jussanak az adott abroncs környezetszennyezési és biztonsági tulajdonságairól, ezzel is növelve a közúti közlekedés biztonságát és csökkentve a környezetszennyezést.

 • Biztonság
  A biztonságos vezetés kulcspontja a vizes útfelületen nyújtott tapadás.

 • Üzemanyag-fogyasztás
  A gördülési ellenállás a CO2 kibocsátás és az üzemeltetési költségek csökkentése szempontjából kap kiemelkedő szerepet.

 • Zaj
  A gumiabroncsnak a gördülése által keltett saját menetzaja, melyet decibelben mérnek.

Tapadás vizes útfelületen (fékteljesítmény)

A biztonságos vezetés kulcspontja a vizes útfelületen nyújtott tapadás, amely a gépjármű fékútjának hosszát befolyásolja. Az abroncs teljesítményét A és G kategória közé sorolják, de jelenleg a D és G minősítés nincs használatban.

Az A és az F kategóriájú abroncsok fékútja között több mint 18 m-es különbség mérhető.

Gördülési ellenállás (üzemanyag–fogyasztás)

Az üzemanyag-fogyasztás a CO2 kibocsátás és az üzemeltetési költségek csökkentése szempontjából kap kiemelkedő szerepet. A különbségek az egyes kategóriák között azt jelentik, hogy mennyivel növekszik vagy csökken a gépkocsi fogyasztása ugyanolyan felhasználási körülmények között. Az egyes kategóriák közötti különbségek 0,1-0,15 l/100 km terjednek.

Gördülési zaj (külső zajkibocsátás)

A gumiabroncsnak a gördülése által keltett saját menetzaja, melyet decibelben mérnek. Minél több a teli ív a címkén, az abroncs annál zajosabb.

 

Kérjük, vegye figyelembe:

a tényleges üzemanyag-megtakarítás mértéke és a közlekedési biztonság jelentősen függ az adott sofőr vezetési stílusától. Ezen felül különösen fontos, hogy:

 • a környezettudatos vezetés jelentősen csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást,
 • a gumiabroncsokban lévő nyomását rendszeresen ellenőrizni kell a vizes útfelületen nyújtott tapadás és az üzemanyag-fogyasztás optimalizálása érdekében,
 • a féktávolságot mindig szigorúan be kell tartani.

Az abroncscímkével kapcsolatos további információért, kérjük, látogasson el az Európai Bizottság honlapjára, vagy a Wikipedia oldalára.

Mit kell még figyelembe venni egy új abroncs vásárlásakor?

Az abroncscímkét úgy alakították ki, hogy 3 különböző teljesítményről nyújtson információt. Azonban ezeken felül számos más rendkívül fontos, a teljesítményt befolyásoló tulajdonságok léteznek. Ilyenek például:

 • Vízre felúszás elleni védelem
 • Vezetési stabilitás
 • Kezelhetőség száraz és vizes útfelületen
 • Tartósság
 • Fékezési teljesítmény száraz útfelületen
 • Téli körülmények között nyújtott teljesítmény

Az abroncstesztek további 11, a biztonságra jelentős hatást kifejtő szempontból vizsgálják az abroncsok tulajdonságait (a lenti táblázat ezeket foglalja össze).

Az autógyártók nagyon magas követelményeket támasztanak a fent felsorolt tulajdonságokkal szemben, mielőtt elfogadják egy abroncs új autókon történő felhasználását.

Továbbá, a széles körben publikált teszteredmények is tartalmazzák ezeket a kritériumokat és továbbra is nagyszerű összképet adnak egy-egy abroncs teljes teljesítményét illetően.


Az abroncscímkével kapcsolatos további információért, kérjük, látogasson el az Európai Bizottság honlapjára, vagy a Wikipedia oldalára.

 

Állásfoglalásunk az Európai Uniós abroncscímkével kapcsolatosan

 • A Continental üdvözli az abroncscímke bevezetését, és ezáltal a felhasználók magasabb szintű tájékoztatását.

 • 2012 novemberétől a címkének köszönhetően minden felhasználó előzetes információt kap az abroncs üzemanyag-hatékonyságáról, fékútjáról vizes útfelületen, valamint az általa keltett zaj mértékéről.

 • Az üzemanyag-fogyasztásról szóló tájékoztató részben az egyes kategóriák közötti lépcsők – 0,1-0,12-0,14-0,15 l/100 km – szerint változnak, ugyanakkor a fékútra vonatkozóan az egyes kategóriák közötti különbség az alábbi értékekkel növekszik: +3-4 m, +4-5 m, +5-6 m és több mint 6 méter.

 • Az autós magazinok által lefolytatott tesztek nagy fontossággal bírnak a végfelhasználók megfelelő tájékoztatása érdekében, hiszen azok a címkén szereplő 3 kritériumon túlmenően további 11, a biztonságra jelentős hatást kifejtő szempontból vizsgálják az abroncsok tulajdonságait.

 • A téli időszakban más követelményeknek kell megfelelnie az abroncsoknak, de ezekre vonatkozó adatokat az abroncscímke nem tartalmaz. A gépjárművezetőknek más forrásból kell információt beszerezniük a gumiabroncs vásárlásra vonatkozó döntésük meghozatala előtt, például teszteredmények, kereskedő ajánlása, gyártói javaslatok, stb.

 • További információért, kérjük, keresse fel kereskedőjét vagy látogasson el www.tyre-label.com weboldalra.

Barum. A Continental márkacsoport tagja.
Jó abroncsok, jó áron.